HistorienSideBilde_3

HistorienSideBilde2

 

Stålstøp

Lokalene var i gamledager spisesal for arbeiderne ved Norges første stålstøperi Strømmen Staal (etabl.1902). Den lokalhistoriske gigant var første i verden som støpte i rustfritt stål. Her ble det produsert store deler til vannkraft, skip m.m Søsterdriften som holdt til på samme stortomt produserte jernbanevogner, busser, samt satte sammen amerikanske biler. Året 1978 ble støperiet nedlagt og en betydelig mengde arbeidsplasser gikk tapt.

Den store industritomta ble kjøpt av Olav Thon som fikk opp Strømmen storsenter. Det hele ble en suksess, unntatt dette hjørnet med tre etasjer hvor spisesalen en gang lå. Her ble det helsestudio. Men, stadige eierskifter, underslag, dop, torpedomiljø og negativ mediaomtale gjorde ikke dette hjørnet av storsenteret til et positivt innslag.

1995 – 1996   Det nedslitte guttegymmet

17.mars 1995 ble John Aadnekvam eier. Sparekontoen ble loppet totalt og det fantes ikke en krone til oppussing, utstyrsreparasjon eller lønn. Med stedets rykte på toppen skulle det bli et verst tenkelig utgangspunkt. Ingen bank trodde på en slik «Askeladd» og storsenterets ledere oste også av skepsis. Forståelig, for dette var jo bare enda en ny eier i rekken. Stedet var preget av knuste speil, grisete vegg til veggtepper, fuktskader og panelovner som lå på gulvet, tusjmerket med stor skrift «ikke tråkk på meg». Driften fikk navnet RS (Romerike sportssenter).

Sjauing og oppgradering fra 12 timers daglig innhold. Samboer Ingrid bidro også mye første året. Stedet ble bedre, men testosteronnivået forble høyt og slåssing inne forekom. Etter et halvt år ville fremdeles nesten ingen nye trene her. Ordensreglene ble strammet inn, overdreven stønning og åpenlys muskelfleksing skulle ikke finne sted m.m. Tyngste vekter ble fjernet og inn kom de første kondisjonsapparater som ble leaset. Driften hadde absolutt ikke råd til de nødvendige oppgraderinger, så det ble utsettelser av regninger og solide etterskudd på husleie.

Truslene om utkastelse tynget. Verst var trusler i miljøet, pissing i solarie og all negativ omtale. For endringer skapte betydelige irritasjoner. Folk sluttet, andre ble kastet ut. Det ble sagt at John skulle knekkes. Belastningen var stor. Ingen måtte få vite hvor tungt dette egentlig var.

Distriktets kick bokseklubb fikk leie gymsal og det ble gjort samarbeid med Evy’s aerobic inne på storsenteret. Mot et lite pristillegg kunne medlemmer trene hos Evy’s og motsatt. Tidsmessig skjedde utviklingen med et nødskrik, for Norges største treningssenterkjede hadde nå tatt plass i distriktet. RS var nå blitt et helt greit treningssenter. Medlemstallet økte sakte og årsomsetningen gikk opp 50% på kun to år. Endelig var de økonomiske etterskudd i ferd med å hentes inn.

1997 – 1999   SPINNING PÅ TOPP 

Spinning skulle bli det nye, men tross meget bra vekst var det ingen bank som ga tillit til eieren. Medlemmet Helge Skjoldal spurte derimot om å være med på den biten og fikk lån på 180.000. Allerede før utstyrskjøp måtte han endre planene og flytte til Bergen. Utrolig nok insisterte Helge da at John skulle overta lånet, uten andre krav enn at tilbakebetaling måtte skje i avtalte rater. Han visste at eieren hadde løpt hekken av seg på storsenteret og fått med rundt seksti nye medlemmer som ville prøve dette nye. Likevel var dette en imponerende gest som alltid vil bli husket. 

Endelig masse liv i leieren. Reimend Holt og Jan Tore Svingen fra kick bokseklubben takket ja til å bli gruppeinstruktører, betalte kursene selv og tok timer mot gratis trening. Ingrid ble med noen måneder senere og var med å sørge for fulle timer. De aller første som fikk prøve dette nye var Premier leauge klubben Sheffield Utd. Jan Tore og John peiset på så halve kubben lå strødd på gulvet. Men til lokalpressen svarer de samme at spinning var gøy.

En herlig atmosfære blomstrer opp, for første gang er over halvparten av medlemmene kvinner, og det blir en tid hvor flere finner den store kjærlighet. John’s forhold derimot går dukken etter neppe å ha vært den flinkeste til å ta vare på eget. En personlig nedtur og et påfølgende år uten fremdrift, men først nå er det også økonomi til pusterom og mer sosialt.

Konkurransen med spinninginstruktører fra hele landet skjer året etterpå. John blir plukket ut av en jury fra Sveits og USA. Turen går til Sveits for spesialisering på sykling og spinning som resulterte i internasjonal mastergrad og flere reiser i utlandet for show og conventions. Spesielt i Italia er interessen stor hvor en master nærmest ble tatt i mot som en stjerne. En emosjonell gledelig kontrast mot den tunge tilbakelagte tid.

2000 – 2005   SPORTSBAREN / Alle privatsentre går dukken

Et «forsinket nyttårsball» ble inngangen til forholdet med 11 år yngre medlem Christin som tok et beskjedent initiativ. Et par måneder senere huset de sammen. Senere samme år kjøpes opp aerobicsenteret Body & Soul på avbetaling. 6 aerobicinstruktører følger med på lasset over. Sportsbaren treningssenter blir det nye driftsnavnet noe senere.

Alt av andre lokale treningssentre er nå gått dukken. Både trenings og solsenterkjeder kommer for fullt og etablerer seg nærmest vegg i vegg. Ombygging av de gørrkjedelige lokalene kommer i gang og må gjøres stort sett egenhendig fordi økonomien ikke tillot annet. Men både Christin og noen gode venner bidrar og får løftet stedets nivå. All svartsopp i kjelleretasje ble et sjokk, men bra ble det. I samme tidsperiode ble det også turer ut i Europa og for sportslig utsmykking med mål om et særegent preg.

2006 – 2012 Powerplate , Trysilhytte og biler

Powerplate. Leting etter sportslig utsmykking rundt i Europa. Første veteranbil ble en storsvindel ikke til å tro. Tap på flere hundre tusen satte denne lille driften nesten ut av spill. Superpensjonisten Paul Mc Cabe gjorde en innsats som fikk driften til å overleve en svært tøff tid.

STAALs 2012 – 2014 

Veteranbilene og formidlingen. KB-regnskap/ Vekstra avsluttes. Staals ansatte dagl.leder Cathrine Bjørklund.. Tiden vil vise hva hun får til.  2017 Norgesklenodier får sitt gjennombrudd.

Husets 10 på topp av supertrofaste medlemmer: 1.Eivind S. Bergersen / Laila Fjelland (96) 3.Christin H. Skogen (okt.96) 4.Inis Martinsen/ Marit Kåsa/ Tom M. Kotelettene (juni 97)  7.Thomas 1/2vorsen (okt.97) 8.Lenviken/ Per Åge Lønhaug (1998) 10.Jan Kåre Holmedal (aug.99)   Derpå.. 11.Finn Søbakken (sept.99) 12.Thomas Solfjeld (99) 13.Svein T. Larsen (98?) 14.Kenneth Willumsen 15.Arnt Erik Isaksen (apr.02) 16.Jan Tore Andersen (jan.03) 17.Jan Tore Børresen (apr.03)

Av instruktører var Erik Vange husets aller første som bidro noen timer i uken mot gratis trening i 95. Han var borte i et år og begynte igjen i 96. Han har aldri vært medlem, men er da instruktøren som har vært her lengst. Laila og Christin ble begge instruktører i 2000.

SykkelgmldagerEr det virkelig Johns oldefar som står klar med skyteren. Og er det virkelig sant at lillebror Kent kjørte veteranbil på hovedveien lenge før han fikk lappen. Denne siden skal ikke bare inneholde hvor flink John var i sport, men like mye at gutten satset på skøyter og ikke en eneste gang kom høyere plassert enn sisteplass. Like glad, men aldri bedre.

Første veteranbilinnkjøp til Staals ble en tragisk svindel og et tap på flere hundretusen. Det holdt på å rive driften over ende.
Staals og ikke minst Strømmen som lokalsted er også en del av norsk motorhistorie, ja helt i fra nordens aller første automobil.
Alt skal hostes opp på disse sider, ærlig, åpent, rett ut


Den første automobil i Norden kom fra Strømmen

I 1895 konstruerte Hans Torgersen Vestby fra Vestby i Strømmen det som sansynlig var den aller første bilen med forbrenningsmotor i Norden. Kjøretøyet tilbakela strekningen fra Strømmen til Kristiania for egen maskin og var drevet av en petroleumsmotor, antagelig bensin. Turen foregikk på Gamle Strømsvei som var veien inn til hovedstaden. Den 24.10.1895 sto følgende å lese i Aftenposten:

Landeveislokomotiv. Forleden Dag saaes en Mand komme kjørende med en underlig udseende Vogn. Paa Forespørgsel, hvad det var, sagde han at det var et Landeveislokomotiv. Det blev nu kjørt ind til Kristiania for at forsynes med ny Petroleumsmotor – den, han nu havde, var ikke god. Paa Lokomotivet var der bygget en Kupé med Plads til 4 Passagerer. Foran havde Vognføreren sin Plads. Manden var arbeider ved Strømmens Mek. Værksted, og han fortalte, at han selv paa sin Fristunder havde arbeidet alt, som hørte til Maskinen. Han satte stor Tillit til sitt Arbeide og mente at man ogsaa kunde bruge Maskinen som almindelig Lokomobil. Den havde en Landeveisfart af 2 Mil i Timen.